Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Λίγες σκέψεις....


Με αφορμή μια συζήτηση που είχα με έναν φίλο σήμερα το μεσημέρι, μπήκα σε σκέψεις για ένα γεγονός που εξελίσεται τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι τόσο οφθαλμοφανές που κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να το σκεφτεί λίγο πιο βαθιά.
Κάνοντας κάποιος μια βόλτα στους δρόμους και τις γειτονιές του Μαυρολιθαρίου θα αντιληφθεί, οτι πολλά σπίτια είναι αρκετά παλιά. Σε κάποια δε ίσως φανταστεί, μόνο και μόνο απο την εικόνα τους, οτι έχουν αρκετό καιρό να ανοίξουν. Το θέμα δεν είναι οτι αυτην η εικόνα μπορεί να γίνει αισθητή κάποια μέρα του..Φλεβάρη, αλλά πολύ περισσότερο μια καλοκαιρινή μέρα του Αυγούστου ή έστω του Ιουλίου-για να μην γινόμαστε και προβοκάτορες. Που πήγαν αυτοί οι άνθρωποι; Εντάξει, θα πει κάποιος, είναι γνωστό το παραμύθι. Φεύγουν οι γέροι που συντηρούσαν το σπίτι και οι νέοι που μένουν δεν έχουν πια την όρεξη να το κρατήσουν όπως το πήραν, ανοιχτό!! Αυτό όμως μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται μέσα στην διαδικασία της εξέλιξης των πραγμάτων. Υπάρχει όμως εξέλιξη σε έναν τόπο όπου το παρελθόν..βοά...και το μέλλον βρίσκεται κάπου στο βάθος;
Επιπροσθέτως. Ας πάρουμε λίγο να διαβάσουμε το μοναδικό στο είδος του βιβλιο που υπάρχει για το χωριό. Αν πάρουμε να διαβάσουμε τα ονόματα που υπάρξαν θα καταλάβουμε οτι αυτά που συνεχίζουν να υπάρχουν είναι περίπου τα μισά. Βεβαίως το χωριό έχει διανύσει μια μεγάλη ιστορική διαδρομή και είναι λογικό κάποιες οικογένειες που υπήρξαν πριν τέσσερις(4) αιώνες να μην συνεχίζουν πια. Το τελευταίο όμως μισό του αιώνα η διαδικασία αυτή επιταχύνεται, αρκετές και πολυπληθείς οικογένειες ίσως να μην συνεχίσουν να υπάρχουν λίγα χρόνια μετά. Λυπηρό...Αλλα όχι αναπάντεχο. Το ευτυχές είναι ότι τα ονόματα αυτά αντικαθίστανται απο άλλα εξίσου δυναμικών οικογενειών. Το Μαυρολιθάρι έχει την τύχη να προσελκύει ..καλούς γαμπρούς!
Τέλος, ποιά ήταν η τελευταία χρονιά που γεννήθηκε μαυρολιθαριτόπουλο; Όλοι εμείς που γεννηθήκαμε τα τελεταία 30 χρόνια μακρυά απο το χωριό γίνεται να έχουμε το ίδιο δέσιμο με αυτό που είχαν οι παλαιότεροι και γεννηθέντες σε αυτό;Και σε αυτό το θέμα υπάρχει αρκετό ζουμί και υλικό προς συζήτηση.

Η ίδια ερώτηση θα γυρίζει πάντα στο νού κάθε μαυρολιθαρίτη: "Δε ξέρω αν οι ψυχές των ανθρώπων ποτίζουν και διατηρούν το χώμα, τα δέντρα, τα σπίτια και ό,τι υπάρχει γύρω τους ή αν ο τόπος έχει τη δική του ψυχή και την μοιράζει σε όσους υπάρχουν πάνω του".
"Δε ξέρω αν τελικά είναι το τοπίο και η φύση ή οι άνθρωποι που κάνουν αυτό το μέρος μαγικό". Και συνεχίζω εγώ: Το μεγάλο στοίχημα θα ήταν, όλα τα παραπάνω να διατηρηθούν άπαξ και διαπαντός σαν ένας μεγάλος κύκλος που θα ανοιγει και θα κλείνει ανάλογα με τις περιστάσεις.



7 σχόλια:

  1. Πολύ συγκινητικά τα λόγια σου noire..
    Παιδιά όμως μη φοβάστε, έχουμε περάσει πολλά στο χωριό και ότι και να γίνει, όπου και αν είμαστε πάντα κάτι θα μας τραβάει εκεί που φάγαμε για πρώτη φορά τα μούτρα μας, εκεί που κάναμε τους πρώτους μας φίλους, εκεί που ερωτευτήκαμε για πρώτη φορά.
    Εμείς είμαστε το μέλλον, εμείς τα ανοιχτά παράθυρα και οι φρεσκοβαμμένες αυλόπορτες.
    Και μη σας παραξενεύει το ότι στη φασολάδα του 2025 θα χορεύει η νέα γένια μαυρολιθαριτών , τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. to teleuteo kommati den ine akrivos diko mou...

    Den iha skopo na siginiso para na grapso kati, isos lipiro, pou isos tha xriasti prosoxi ta epomena xronia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πραγματικά λυπηρό…
    Αισιοδοξία να υπάρχει και ανοιχτά μυαλά..
    Μπορούμε να κάνουμε πολλά αν το θελήσουμε και να συνασπιστούμε !
    Υ.Γ. : να παντρευόμαστε και να κάνουμε παιδιά μεταξύ μας για να μη χαθεί και η ράτσα!!
    χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι το τελευταίο κομμάτι είναι της antaras...;;;

    Όσο για το ζήτημα που θίγεις Noire-Λιθαρίτη δε νομίζω ότι έχει νόημα να προτείνουμε λύσεις γιατί η ζωή προχωράει και αλοίμονο αν τα πράγματα παραμένουν ίδια, πόσο μάλλον τα πρόσωπα ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προφανώς ασπα μου τα πράγματα προχωράνε. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα εδώ. Αν η πορεία που έχουμε πάρει είναι παρακμιακή η όχι...
    Το αν έρχεται κάποιος στο χωριό είναι θέμα καθαρά δικό του και σίγουρα δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε για αυτό. Πρέπει όμως να αναλογιστούμε γιατί, όχι μόνο δεν υπάρχει αύξηση του πληθυσμού-τουλαχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά γιάτι δεν υπάρχει έστω μια ανανέωση προσώπων. Όταν το χωριό προσφέρει τα ίδια και τα ίδια τα τελευταία χρόνια, τότε λογικό είναι να συνεχίσουν να έρχονται οι ίδιοι ρομαντικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στα λόγια μου έρχεσαι noire...
    οπότε ας γίνουμε η ορεινή Μύκονος να δούμε και καμιά καινούρια φάτσα...

    ΥΓ:αφού πρώτα εμείς οι ρομαντικοί αναδέιξουμε και "ανεβάσουμε" το χωριό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. polu sigkynitika ola auta. Exo pladaksi sto klama.ax vre Noire sagapaw re

    ΑπάντησηΔιαγραφή