Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Η Οϊτη....Άσχετο...!


Η Οίτη είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και καταλαμβάνει τμήμα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας. Η ψηλότερη κορυφή της, ο Πύργος έχει υψόμετρο 2.152 μέτρα. Η Οίτη συνδέεται στα νότια με την την Γκιώνα,δυτικά με τα Βαρδούσια και ανατολικά με το Καλλίδρομο ενώ το όριο της στα βόρεια είναι η κοιλάδα του Σπερχειού. Στις πλαγιές της σχηματίζονται πολλά υδάτινα ρεύματα. Από την Οίτη πηγάζουν ο Μόρνος και ο Γοργοπόταμος. Σημαντικά χωρία στις πλαγιές και στους πρόποδες της Οίτης είναι η Παύλιανη, η Υπάτη και το Μαυρολιθάρι

Χλωρίδα-Πανίδα

Η περιοχή της Οίτης είναι ανακηρυγμένος Εθνικός δρυμός και είναι από τους ομορφότερους της Ελλάδας. Είναι κατάφυτη από έλατα που ανήκουν στο είδος της κεφαλληνιακής ελάτης. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από πλατύφυλλα, όπως πλατάνια, σφενδάμια, προύνοι, ιτιές κλπ. Στην βόρεια πλευρά του βουνού συναντάται και μία μικρή συστάδα από μαυρόπευκα, είδος αρκετά σπάνιο για την νότια Ελλάδα. Σε χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχουν πυκνοί θαμνώνες από σκληρόφυλλα είδη, όπως πουρνάρι, αριά, κουμαριά, πικροδάφνη κλπ. ενώ σε μεγάλα υψόμετρα υπάρχει πλούσια υποαλπική βλάστηση. Φυλλοβόλες βελανιδιές συναντώνται σε υψόμετρο γύρω στα 800 μέτρα. Η πανίδα της Οίτης αν και είναι πλούσια περιλαμβάνει ευρέως διαδεδομένα είδη. Στην Οίτη στην περιοχή του δρυμού υπάρχει καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου Λαμίας.[1]

Ιστορία-Μυθολογία

Κατά τη μυθολογία, σε μια κορυφή της Οίτης, που λέγεται «Πυρά», κάηκε σε μεγάλη φωτιά («πυρά») ο Ηρακλής, για να γλιτώσει από τον χιτώνα της Δηιάνειρας. Κατά την αρχαιότητα στα νότια της Οίτης βρισκόταν η αρχαία Δωρίδα ενώ στην βόρεια πλευρά της ζούσαν οι Οιταίοι και οι Μαλιείς.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%AF%CF%84%CE%B7


ΥΓ: Θέλω όσες φωτογραφίες βγάλατε στο Μαυρολιθάρι....

5 σχόλια:

  1. Parepiptwntos h foto poy exw sto profile m einai to shmeio ligo pio katw apo ekei poy katsame gia kolatsio sth Gkiwna.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω λοιπόν οτι ξέρεις τί εποχή πρέπει να ξαναπάμε για κολατσιό στη Γκιώνα...

    By the way, η Γκιώνα είναι το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας που έχει λύκους! (εντελώς άσχετο, αλλά μιας και το έμαθα είπα να σας το μεταφέρω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν πάμε την εποχή που εχει τραβηχτεί αυτή η Foto στην Γκιώνα, βλέπω να γινόμαστε εμείς κολατσιό για τους νοτιότερους λύκους της Ελλάδας που προανέφερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή