Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Για τους λάτρεις του camping...

Σήμερα το μεσημέρι, καθώς έπινα ήρεμη ήρεμη τον καφέ μου, χτύπησε το τηλέφωνο μόνο και μόνο για να με ταράξει! 'Τί καιρό κάνει εκεί? Γιατί εμείς εδώ έχουμε δροσούλα!', άκουσα από την άλλη άκρη της γραμμής με τη χαρακτηριστική τσιριχτή φωνούλα (θυμάται κανείς τους γυρίνους???) και πάγωσα παρά τον καύσωνα... Ήταν το nadiaki και ο nikore, που όπως καταλάβατε είναι στο χωριό!

Τελοσπάντων, μου είπαν να ανεβάσω αυτή την ανάρτηση για να κάνω μια νέα καλοκαιρινή πρόταση εκ μέρους τους:

Να πάμε για ένα διήμερο στο ποτάμι για να κάνουμε 'μπάνιο', να φάμε, να αράξουμε, να πούμε τρομακτικές ιστορίες, να κοιμηθούμε εκεί και να γυρίσουμε την επόμενη. Απ'ό,τι μου είπαν, έχουν ήδη ανακαλύψει το ιδανικό σημείο για την εκδρομή αυτή.

Δηλώστε συμμετοχή στα σχόλια για να οργανωθούμε!!!

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

...website...

Λοιπόν, προτείνω την δημιουργία μιας ιστοσελίδας, κατ'αρχην στατικής, η οποία θα έχει το ρόλο που έχει κάθε ιστοσελίδα σε σχέση με το περιεχομενό της.
Λόγω της σχετικότητας που προκύπτει με τις όποιες σπουδές που έχω κάνει (γελάει κανείς;), μπορώ να το αναλάβω εγώ. Ο τρόπος δημιουργίας δεν είναι κάτι δύσκολο, θέλει μόνο λίγο χρόνο και ακόμη λιγότερο κόπο.
Απλώς επειδή γνωρίζω οτι οι γνώμες που θα πέσουν για το περιεχόμενο ή το σχεδιασμό θα είναι αρκετά διαφορετικές και επειδή η ιστοσελίδα θα εκπροσωπεί έστω και ανεπίσιμα το χωριό, όσοι ενδιαφέρονται να πούν την γνώμη τους.
Δεν περιμένω πολλά μέσω του blog, θα περιμένω όμως να ακούσω γνώμες κυρίως κατ' ιδιαν ή ακόμη και οταν βρεθούμε στο χωριό. Ίσως μέχρι τότε έχω κάτι να παρουσιάσω!

ΥΓ: Αν κάποιος θεωρεί οτι μπορεί καλύτερα ή αν κάποιος γνωρίζει κάποιον άλλον που μπορεί καλύτερα, τότε κανένα πρόβλημα. Απλώς πιστεύω οτι είναι κρίμα να μην υπάρχει μια ιστοσελίδα για το χωριό.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Προτάσεις με κεφαλαία γράμματα...


Προσοχή! Το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί σε ώρες μεγάλης ανίας η οποία υπήρξε σε συνάρτηση με μελαγχολία που έφτανε στα όρια της κατάθλιψης, οπότε η χρήση χαπιών προς αντιμετώπιση της υπήρξε επιβλαβής όσο αφορά την έκθεση ιδεών που παρατίθεται παρακάτω.

Το να βρίσκεσαι σε υπηρεσία στο στρατό, έχοντας μια κάπως υπεύθυνη θέση και να αφιερώνεις χρόνο σκέψης στο τι θα κάνεις τον επόμενο μήνα (ελπίζω) στο χωριό σου, σημαίνει εκτός του ότι δεν πρέπει να σου εμπιστευτούν ξανά κάτι παρόμοιο μέχρι να γυρίσεις, ότι κάπου-κάπου όλη αύτη η σχέση με το Μαυρολιθάρι καταντάει ψύχωση!!! Ένα θέμα προς συζήτηση πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι αυτό στην επόμενη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙΤΩΝ.
Μάλιστα κύριε, Θα μπορούσαμε να φωνάξουμε ένα ψυχολόγο, ο οποίος θα ερχότανε με έξοδα του Δήμου - Καλλιέων...βεβαίως. Η πρόταση μου είναι να ονομάσουμε μια τέτοια εκδήλωση,(ε πως αλλιώς, έτσι για να αυξήσουμε των αριθμό των εκδηλώσεων, μιας και φέτος είναι τα ΕΒΔΟΜΗΚΟΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙΤΩΝ), ΗΜΕΡΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Ο Σύλλογος θα είχε την ευθύνη να βρει έναν μοναδικό και άνετο καναπέ, στον οποίο θα κάθονταν κάθε φορά από ένας χωριανός/η και θα έλεγε τα προβλήματα που του δημιουργεί στην καθημερινή του ζωή η όποια ενασχόληση με το χωριό ή αν και κατά πόσο εκνευρίζει τους γύρω του με αυτό το θέμα. Βεβαίως μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσε να πάρει και μορφή τηλε-μαραθωνίου, κουτσομπολο-μαραθωνίου ή έστω κάποια μορφή κοινωνικής άμιλλας! Τα έσοδα θα πήγαιναν όλα στο ταμείο του συλλόγου.
Μια άλλη πολύ καλή ιδέα θα ήταν να δημεύσουμε όποια χωράφια έχουν πλέον αφεθεί σε αχρησία από τους παλιούς ιδιοκτήτες τους και να τα φυτέψουμε με πατάκες- θα δικαιολογήσω αμέσως το λόγο επιλογής της πατάκας. Ακόμα θα πρότεινα να ξεριζώσουμε άχρηστα δέντρα όπως οι κορομηλιές - ο πόλεμος που είχαμε μικροί με μια άλλη παρέα έχει τελειώσει προ πολλού – ή οι μπαρδακιές. Θα προτιμούσα τις μπαρδακιές για τρεις λόγους:
1.Κανείς επιτέλους δεν ξέρει τι ακριβώς είδους ποικιλίας φρούτο είναι. Οι ουζοποικιλίες του Αργύρη όχι μόνο είναι εξίσου νόστιμες αλλά ξέρουμε και την προέλευση τους.
2.Μπορεί στις επόμενες γενιές να ξαναγίνει πόλεμος, άλλωστε όπως είπε και ο Ηράκλειτος “ο πόλεμος είναι ο πατέρας των πάντων”.
3.Οι συνταγές που πρότειναν τα παιδιά παίζει να μην τρώγονται. Αλλά και να τρώγονται 120 διαφορετικές ΜΠΑΡΔΑΚΟΣΥΝΤΑΓΕΣ είναι πάρα πολλές για να τις θυμάμαι όταν τύχει και δοκιμάσω στο μέλλον ξανά μια από αυτές.

Αλλά θέλω να είμαι και δίκαιος με τους φίλους μου. Η πιθανή συγγραφή βιβλίου με ΜΠΑΡΔΑΚΟΣΥΝΤΑΓΕΣ ίσως να αποτελέσει σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για τον ΣΥΛΛΟΓΟ, οπότε θα το ξανασκεφτώ."Μπαρδάκι και 120 συνταγές μαγειρικής", μιαμμμ...
Θα ήθελα να ολοκληρώσω το απίστευτο αυτό κείμενο με μια ακόμη πρόταση. Να ξανακάνει κάποιος εκείνη την πρόταση για κρεμάλα σε αυτούς που παραδώσανε το Σμαήλι στους Μουσουνιτσιώτες Κουτρουμπουσέους. Ας μην ξεχνάμε κάποιες προτάσεις, που μπορεί μεν να έγιναν μέσα στον χαλαρό και «απολιτικ» Αύγουστο, αλλά δείχνουν ξεκάθαρα τον δρόμο για την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Οι εν λόγω κύριοι μπορούν να γλιτώσουν την δίκαιη τιμωρία, μόνο αν φέρουν τα σχέδια για την επόμενη κίνηση της "Ακαδημιας Αθανασιου Διάκου"-ή όπως αλλιώς λέγεται.

ΥΓ1: Παιδιά, για ότι αναφέρω με κεφαλαία, είμαι σίγουρος ότι αντιπροσωπεύει κάτι μοναδικό και σίγουρα δεν θα μας μηνύσουν για αντιγραφή του όποιου copyright.
ΥΓ2: Τελικά αποφάσισα ότι δεν υπήρχε λόγος για να αναφέρω τον λόγο σποράς πατάκας.
ΥΓ3: Αν θέλετε μπορείτε να συμπληρώσετε το κείμενο με δικές σας ιδέες, οι οποίες αν και δεν χρειάζονται, σίγουρα θα πρέπει να επανεξεταστούν στην συνέλευση 15-30 και όσες εγκριθούν θα πρέπει προταθούν στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙΤΩΝ.
ΥΓ4: Ελπίζω σε ένα λιγότερο ανορθόγραφο κείμενο!!!

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Ήχοι Του Δάσους...


Μέσα σε όλα τα σημαντικά θέματα που συζητήσαμε χτες βράδυ μερικοί από μας που βρεθήκαμε από κοντά, ήταν και η ιδέα να πάμε εκδρομούλα στο χωριό το Σαββατοκύριακο. Ο moisiodakas με ενημέρωσε προ ολίγου ότι θα παίζει και το φεστιβάλ 'ήχοι του δάσους' εκείνες τις ημέρες.

Οργανωθείτε λοιπόν να ανεβούμε το ΣΚ! Θα είναι ωραία προπόνηση για τον Αύγουστο, θα πάμε και στη συναυλία... και θα μπορείτε να παίξετε και όση δηλωτή θέλετε...

Περιμένω δηλώσεις συμμετοχής!

Η χωματερή στην Τσούκα κλείνει!!!

Μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχει κλείσει η χωματερή στην θέση Τσούκα. Μετά την επιτυχημένη ευαισθητοποίηση της νεολαίας μας στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών το 2007 και την καταστολή τους το 2008 ήρθε η ώρα για την συνέχιση της προσπάθειας διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόταση: Ενεργή συμμετοχή στην αναδάσωση της Τσούκας με δενδροφύτευση από την νεολαία μας τον Αύγουστο. Ας βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του τοπίου με πλατανιές, μπουρμπουτσλιές και ελατάκια.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Τελικά μερικές φορές αξίζει η ψήφος...

http://www.skai.gr/articles/news/culture/ΨηφίζουμεΕλλάδα
ΠΩΣ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ...


Αυτό το άρθρο είναι γραμμένο από την νεολαία αλλά όχι για την νεολαία. Είναι γι' αυτούς που ανακάλυψαν την ίδια και την δυναμική της μετά από ένα πανηγύρι. Για όλους αυτούς που είχαν το θράσος να την βάλουν στη πρώτη γραμμή αλλά δεν είχαν το θάρρος να την στηρίξουν. Κάποιοι μπορεί να βιαστούν να μας χαρακτηρίσουν ονειροπόλους ή ακόμα και αφελής που πιστέψαμε ότι μπορούμε να άλλαξουμε κάτι με την ένταξή μας στο σύλλογο του χωριού μας. Αυτοί οι κάποιοι είναι οι ίδιοι που αύριο θα μας δώσουν συγχαρητίρια για την συμμετοχή μας στην 'κυριακή στο χωριό' στη Πρώτη Σερρών. Εμείς το μόνο που έχουμε να απαντήσουμε σε όλους αυτούς είναι οι πράξεις μας που τόσα χρόνια αποδεικνύουν πόσο πολύ αγαπάμε αυτό τον τόπο. Στον τόπο που αργότερα θα κληρονομίσουν τα δικά μας παιδιά και που αν δεν μάθουν από μας να τον σέβονται και να αγωνίζονται γι' αυτόν τότε το μέλλον του προβλέπεται δυσοίωνο.
Και πριν μας δώσετε συγχαρητίρια σκεφτείτε, πως είμαστε οι ίδιοι που σας 'ενοχλούμε' κάθε βράδυ του Αυγούστου αφού δεν έχουμε να πάμε πουθενά αλλού. Η νεολαία των απανταχού Μαυρολιθαριτών δεν είναι μόνο για να χορεύει και να τραγουδάει. Είναι και για να την συμβουλεύονται σε κρίσιμες αποφάσεις. Είναι και για να επιδιώκουν να μάθουν την γνώμη της σε περίπτωση που γίνει κάποιο έργο σημαντικό για το μέλλον, επειδή αυτή είναι το μέλλον. Μπορούμε να είμαστε κάτι παραπάνω από την 'τηλεοπτική βιτρίνα' ενός χωριού που τιμά τα έθιμα και τις παραδόσεις. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι η πρόθεσή μας δεν είναι η προσωπική μας προβολή μέσω της συμμετοχής μας σε εκδηλώσεις. Το κίνητρό μας είναι το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του. Και θέλουμε την υποστήριξη όλων προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε νέοι με ιδέες και δεν έχουμε χωράφια να χωρίσουμε οπότε αγαπιόμαστε κιόλας. Αν τα πανηγύρια και οι χοροί καταφέρνουν να ενώσουν το χωριό τότε εμείς είμαστε αυτοί που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και όλους αυτούς που πίστεψαν σε μας και μας στήριξαν. Χωρίς αυτούς είναι γεγονός πως οι ιδέες μας όχι μόνο δεν θα είχαν εισακουστεί αλλά δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε και για πραγματοποιησή τους στο μέλλον.

Ο σύλλογος χωρίς την συλλογική προσπάθεια όλων δεν μπορεί να κάνει την διαφορά.



Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙΤΩΝ

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ!

Αυτό το άρθρο είναι γραμμένο από την νεολαία αλλά όχι για την νεολαία. Αναφέρεται σε όλους αυτούς που είχαν το θράσος να την βάλουν στην πρώτη γραμμή αλλά δεν είχαν το θάρρος να την στηρίξουν. Κάποιοι μπορεί να βιαστούν να μας πουν ονειροπόλους ή ακόμα και αφελής επείδη πιστέψαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε κάτι με την ένταξη μας στον σύλλογο του χωριού μας. Αυτοί οι 'κάποιοι' είναι οι ίδιοι που αύριο θα μας δώσουν συγχαρητίρια για την συμμετοχή μας στην 'κυριακή στο χωριό' στη Πρώτη Σερρών. Εμείς το μόνο που έχουμε να απαντήσουμε σε όλους αυτούς είναι οι πράξεις μας που τόσα χρόνια αποδεικνύουν πόσο πολύ αγαπάμε αυτό το τόπο. Στο τόπο που αργότερα θα κληρονομήσουν τα δικά μας παιδιά και που αν δεν μάθουν από μας να τον σέβονται και να αγωνίζονται γι'αυτόν τότε το μέλλον του προβλέπεται δυσοίωνο. Και πριν μας δώσετε συγχαρητίρια σκεφτείτε, πως είμαστε οι ίδιοι που σας 'ενοχλούμε' κάθε βράδυ του Αυγούστου αφού δεν έχουμε να πάμε πουθενά αλλού. Είμαστε η νεολαία του χωριού, αυτή που βγάζει το χωριό ασπροπρόσωπο όποτε το χρειαστεί. Νομίζουμε λοιπόν πως ήρθε η ώρα να μας στηρίξει και το ίδιο.







(αυτο ειναι το αρθρο που μου ζητησανε για να μπει στην εφημεριδα!οποιες αλλαγες θελετε ειναι δεκτες αρκει λιγο συντομα για να προλαβει να τυπωθει.)